Hoe werkt enIQma

Maak samen met je collega’s op een speelse manier kennis met enIQma. Hét professionaliseringsspel (hoog)begaafdheid voor het primair onderwijs! Met enIQma kun je oefenen met casussen en signalen die mogelijk wijzen op (hoog)begaafdheid. enIQma is meer dan een spel, het biedt ook een methodiek waarmee jij aan de slag kunt voor jouw leerlingen. enIQma heeft drie spelvormen en een methodiek. Aan jou de keuze op welke manier jullie team gaat spelen en werken met enIQma. Bekijk de introductievideo en de video’s van de verschillende spelonderdelen.

Spelvormen

  • Feit of fabel: speel de ijsbreker; een speelse opwarmronde om te proeven aan het thema en je kennis over (hoog)begaafdheid te toetsen. Je kunt deze ronde spelen als start van enIQma of als losse activiteit, bijvoorbeeld aan het begin van een vergadering of studiedag.
  • Casus: ga dieper in op (hoog)begaafdheid. Ontdek samen welke signalen van (hoog)begaafdheid je kunt tegenkomen bij leerlingen en bespreek die met elkaar aan de hand van casussen.
  • Onderzoek: onderzoek wat je ziet/vermoedt en verken welke acties passend zijn. Met de grote uitgewerkte onderzoekskaarten krijg je tips en verken je samen met je collega’s welke stappen je kunt zetten richting passend onderwijs voor (hoog)begaafde kinderen.

Methodiek

Na het spelen van de spelrondes is het tijd voor de echte actie: de opgedane inzichten kun je gaan toepassen voor de eigen praktijk. Je doorloopt alle stappen op de voor- en achterkant van het spelbord met de bijbehorende kaarten. Zo onderzoek je op systematische wijze welke acties je kunt inzetten bij (hoog)begaafde leerlingen van jouw
school, wie je hierbij betrekt en hoe je de acties evalueert. De methodiek helpt bij het maken van een handelingsplan.